Onderhoudtips:
Een
Graniet blad behoeft speciaal onderhoud.
Bij hardnekkige vlekken dient u het bijgeleverde onderhoudsadvies op te
volgen.
Adviezen:
Reinig direct na montage het aanrechtblad met heet water en een dieptereiniger.
Gebruik geen schuurmiddelen. Granietsoorten waarin lichtere kleuren voorkomen
kunnen door olie of vet donkere vlekken vertonen. Die dient U direct met
chloor, aceton of waterstofperoxide te reinigen. Het is aan te raden voedingsmiddelen
waarin kleurstoffen voorkomen niet in aanraking met graniet te brengen.
Kleurstoffen zoals kersen- en rode bietensap, kunnen in de de lichtere tinten
in het graniet binnendringen. Het gevolg is dan dat er verkleuringen optreden
die heel moeilijk zijn te verwijderen. Lichte en verse verkleuringen kunnen
alleen met sterk verdunde zuren, zoals azijnzuur, zouten of fosforzuren
worden opgelost. Voorzichtigheid is echter geboden. Snij
brood, vlees, groenten e.n.z. altijd op een harde onderlegger of snijplank.
Het werkblad is bestand tegen warme pannen, mits de bodem van de pan vetvrij
is. Het is echter raadzaam een onderzetter te gebruiken. Ga niet op het
aanrecht staan en met name niet bij plaatsen waar uitsparingen zijn aangebracht.
Zorg ervoor dat geen zware voorwerpen op het werkbald vallen. Het werkblad
kan hierdoor onherstelbaar beschadigd worden.
Nooit schuren, omdat er dan matte en doffe plekken kunnen ontstaan. Een
goed aanrechtblad is zodanig geïmpregneerd en gepolijst dat u geen
extra bewerkingen hoeft uit te voeren voor protectie. Het is wel aan te
raden om het blad maximaal ieder jaar even te (laten) impregneren, zodat
het blad altijd mooi blijft en beter bestand is tegen vlekken. Zeker bij
een gezoet aanrechtblad is het van belang dat u impregneert. Houdt u er
wel rekening mee dat een gezoet blad donkerder wordt door de impregnatie.
Groene zeep kan op een gezoet blad ook een goed effect hebben.
|